четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим. За правилната му абсорбция в организма са необходими както мазнини, така и минерали. Може да се акумулира в организма и следователно не се налага ежедневно попълване на запасите.
Среща се в две форми: завършен витамин А (ретинол), наличен само в хранителни вещества от животински произход и провитамин А (каротин), който се доставяот хранителни вещества както от растителен, така и от животински произход. Бета-каротинът е предпочитаната форма на витамина, тъй като е лишен от потенциалната токсичност, характерна за витамин А. Освен това е доказано, че има профилактично действие при някои видове рак, допринася за снижаване нивата на вредния холестерол и е съществен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Полезни ефекти: Противодейства на нощната слепота, слабото зрение и подпомага лечението на редица офталмологични смущения. Увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции. Стимулира правилното функциониране на имунната система. Скъсява времетраенето на болестните състояния. Поддържа външните пластове на тъканни органи. Допринася за отстраняване на петна, характерни за старостта. Подпомага растежа, както и доброто състояние на кости, кожа, коса, зъби, венци. Съдейства за премахване на акне, повърхностни бръчки, импетиго, циреи и открити язви при външно приложение. Ускорява лечението на емфизем и хипертиреоза.

Болести при недостиг: Ксерофталмия (сухота на окото), нощна слепота. Недостигът често е резултат на хронично нарушение интестинална абсорбция на мазнини. Най-често се наблюдава при деца под 5 годишна възраст.

Естествени източници: Рибено масло, черен дроб, моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, маргарин и жълти плодове.

Токсичност: Симптомите на токсичност включват гадене, повръщане, диария, косопад, люспеста кожа, замъглено зрение, обриви, костни болки, нередовен менстуален цикъл, умора, главоболие и увеличен черен дроб.

Врагове: Полиненаситените мастни киселини с каротин оказват действие, противоположно на това на витамин А, освен ако не са налице антиоксиданти.

Съвети: Ако вземате редовно противозачатъчни медикаменти, потребността от витамин А намалява. Ако седмичното ви меню включва обилни количества черен дроб, моркови, спанак, сладки картофи, пъпеш, малко вероятно е да се нуждаете от витамин А - добавки. Витамин А оказва оптимален ефект при взаимодействие с В-комплекс, витамин D и Е, калций, фосфор, цинк (черният дроб се нуждае от цинк, за да извлича витамин А от депата му). Витамин А предотвратява окисляването на витамин С. Ако вземате редовно медикаменти за снижаване нивото на холестерола, абсорбцията на витамин А е намалена и по всяка вероятност ще се нуждаете от добавка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Email subscribe

Sign up for our newsletter to receive the latest news and event postings.