петък, 23 ноември 2012 г.

Витамин Б12

(Кобаламин) Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като "червен витамин". Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза. Препоръчителната дневна дажба е 2 мкг за възрастни, 2,2 мкг за бременни и 2,6 мкг за кърмачки. Бедната на витамин В1 и богатата на фолиева киселина храна (каквато е вегетарианската) нерядко крие рискове от недостиг на витамин В 12 . Правилно функциониращата житовидна жлеза помага за абсорбцията му. Симптомите на В12 - авитаминозата могат да се появят повече от пет години след като депата в тялото са били изчерпани. Витамин В12 се добавя предимно чрез консумиране на животински продукти, тъй като растителните хранителни вещества (с минимални изключения) не го съдържат.

Полезни ефекти: Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието.

Болести при недостиг: Злокачествена анемия и нервни смущения.

Естествени източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци.

Токсичност: Няма данни за токсичност дори при поемане на мегадози от витамина.

Врагове: Киселини и основи, вода, слънчева светлина, естроген, алкохол, сънотворни препарати.

Съвети: Ако сте вегетарианец или сте изключили яйцата и млечните продукти от менюто си, то вие се нуждаете от В12 добавка. Това се отнася и за хората, които обичат да си попийват. В комбинация с фолиева киселина, витаминът миже да се окаже най-ефикасното средство за възстановяване на жизнеността. За любителите и консуматорите на големите количества белтъчини, витамин В 12 също ще е от полза, тъй като действа синергично с почти всички В-витамини, както и с витамините А, Е, С. При жени непосредствено преди и по време на менструация, витамин В 12 в рамките на В-комплекса може да бъде много полезен. При възрастните хора абсорбцията на В 12 е затруднена, затова се налага да се прибегне до инжекции.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Email subscribe

Sign up for our newsletter to receive the latest news and event postings.