(Пантенол) Водноразтворим, член на семейството
В-комплекс. Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и
развитието на централната нервна система. От жизнено значение за
правилното функциониране на надбъбречните жлези. Стимулира превръщането
на мазнините и захарта в енергия. Необходим за синтеза на антитела,
както и за оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина.
Препоръчваната дажба е 10 мг за възрастни. Възможно е синтезирането му в
организма от чревни бактерии.
Полезни ефекти: Спомага за зарастване на рани.
Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Лекува
следоперативен шок. Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от
редица антибиотици.
Болести при недостиг: Хипогликемия (понижено съдържание на захар в кръвта), дуоденална (на дванадесетопръстника язва), кръвни и кожни смущения.
Естествени източници: Месо, пълноценни зърнени
храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени
зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова
меласа.
Токсичност: Няма данни за токсични ефекти.
Врагове: Топлина, Техники за кулинарна обработка на
храната, консервиране, кофеин, сулфамидни лекарства, сънотворни
лекарства, естроген, алкохол.
Съвети: Ако често се оплаквате от изтръпване на
ръцете и краката, опитайте увеличен прием на пантенол в комбинация с
други В-витамини. Витамин В 5 може да помогне за предпазване от
пораженията на стресови ситуации, които очаквате или вече сте преживели.
В някои случаи 1000 мг дневно се оказват ефикасни за намаляване на
болките при артрит. Ако страдате от алергии, В5 и С ще ви донесат облекчение. Опитайте по 1000 мг от двата - сутрин и вечер с храната.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар